EVENTREND CLUB
APPLIKÁCIÓ LETÖLTÉSE
LETÖLTÉS

Töltsd le az ingyenes Eventrend Club alkalmazást és élvezd ajánlatainkat!

A legnépszerűbb helyeken használhatod, mint BRKLYN, Séf asztala, New York Café, PRE-GO, Symbol Budapest, Városliget Café & Restaurant, Puskás Pancho Pub, Evezős Sörkert, Fakanál Étterem és még számos más elfogadóhelyen!

BEJELENTKEZÉS
REGISZTRÁCIÓ

Szószok szerelmesei I.

Nincs rossz étel, csak kevés ketchup! Akarom mondani majonéz. Illetve mustár. Húsvétkor alap a torma, a kerti partyhoz a barbeque, rántott sajtnak pedig elengedhetetlen eleme a tartár mártás. Tudtad, hogy van, aki még a túrós tésztát is ketchuppal eszi? Ez ugyan kicsit bizarr, a tény, hogy a szószok a legegyszerűbb ételt is őrülten feldobják, vitathatatlan! Kóstoljunk hát bele egy kis szósz történelembe. Cikksorozatunk első részét szenteljük a csodálatos mustárnak!


 

Mustár blog Eventrend Club

 

A mustármagot évezredek óta ismerik, a Sumérok és az Indiánok már i.sz.e.3000-ben használták. Hipokratész más ókori gyógyítókkal egyetemben mustár segítségével gyógyított és ha hiszed, ha nem a mai napig megtalálható a gyógyszertári pirulák és kencék alapanyagai közt a mustármag!

 

A mustár a káposztafélék csoportjába tartozó egynyári növény. Többféle mustár létezik, alapjában véve azonban két fő típust különböztetünk meg: fehér és fekete mustárt, melyek a Himalájából származnak. Magja kerek formájú, színűk sárgás, szagtól mentes és enyhén csípős ízű. A fehér mustármag igazi csodaszer, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere és gyomorpanaszok, epehólyag és májproblémák, reuma és bőrproblémák enyhítésére kiválóan alkalmas. 

 

De kinek a fejéből pattant ki először a mustár, mint szósz elkészítése?

 

A mustárt a rómaiak találták ki, a 4-5. századból származnak az első feljegyzések, amikben említik. Ők a porrá zúzott mustármagot szőlőlével keverték el, és mustum ardensnek nevezték, ami latinul csípős lét jelent. Innen származik a mustár neve, és egyébként az erjedés előtt álló borra használt must szavunk is. 

A római légiók terjesztették el európaszerte, így jutott el többek között Burgundiába, a mai Franciaország területére, ahol a szőlőlét ecetre cserélték a receptben - és ezzel megszületett a dijoni mustár.

 

Mustár blog Eventrend Club 2

 

Az angolok eközben liszttel és fahéjjal keverve, szárított mustárgolyó formában fogyasztották, mint ma a csipszet, elég népszerű volt a 15-16. században, Shakespeare is említi több darabjában. Hát...egészségükre.

Egészen a 20. század elejéig egy egyszerű szürkés trutymó volt a kedvenc hot dog kencénk, mikor is egy amerikai cég rájött, hogyan tehetné eladhatóbbá, gusztusosabbá az ekkor még szürkés színű mustárt. Az R.T. French Company ekkor kezdett el kísérletezni egy új mustárvariációval, amit kurkumával színeztek élénksárgára. Ez egyszerű marketing volt, az ízen szinte semmit nem változtatott, de látványosabb és étvágygerjesztőbb lett tőle a mustár. 

1904-es St. Louis-i világkiállítás igazi úttörő volt gasztro téren, itt mutatkozott be, a hotdogok virslijére csíkozva a sárga mustár, és azonal óriási siker lett! Nem mellesleg ezévben debütált többek között a tölcséres fagyi, a vattacukor, és a Dr. Pepper üdítőital is!

 

Mustár blog Eventrend Club 3

 

Innentől kezdve semmi nem állt útjába a gyönyörű sárga mustárnak, mára már édes verzióban, magvacskás, kapros, jalapenos, fűszeres, fokhagymás, de még narancsos és magyaros verzióban is kapható. Sült húsokhoz, burgerekbe és hot dogba kötelező, de egy egyszerű salátát is fel tudsz dobni egy mézes-mustáros öntettel!

 

Kísérletezz, és ne menj sehova, hamarosan jövünk személyes kedvencünkkel, a ketchuppal! Addig is katt az Eventrend Club app letöltésre, szerezd meg díjmentesen és élvezd a klubtagság nyújtotta, havonta megújuló gasztro kedvezményeket!
New York Café TripAdvisor

Bizotsan megvásárolja a kupont?