EVENTREND CLUB
APPLIKÁCIÓ LETÖLTÉSE
LETÖLTÉS

Töltsd le az ingyenes Eventrend Club alkalmazást és élvezd ajánlatainkat!

A legnépszerűbb helyeken használhatod, mint BRKLYN, Séf asztala, New York Café, PRE-GO, Symbol Budapest, Városliget Café & Restaurant, Puskás Pancho Pub, Evezős Sörkert, Fakanál Étterem és még számos más elfogadóhelyen!

BEJELENTKEZÉS
REGISZTRÁCIÓ

Csak semmi rizsa

Kis hazánk spájzai és konyhafiókjai egyik biztos eleme a rizs, legyen az gyors, vad, vagy épp fekete, egész biztosan van otthon egy pár kiló. Mindenki másképp csinálja, lehet remek köret, egytálétel alapja, desszert, sőt alkohol is, lássuk, melyik fajtával mikor jársz a legjobban!


A rizs Ázsiából érkezett Európába, a pázsitfüvek családjába tartozó fontos gabonanövényünk. Eredendően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény, mára a tenyésztésnek köszönhetően számtalan éghajlathoz alkalmazkodott, összesen mintegy 8000 fajtája létezik. Mindet hely és idő hiányában nem fogjuk Nektek felsorolni, de mivel az utóbbi évtizedekben a fitness guruk kedvenc eledele lett, persze kizárólag brokkolival és csirkével, ráadásul a legtöbb étterem menüjén egész biztosan számtalan rizses fogást találhatsz, összegyűjtöttük a legtöbbet használt és legérdekesebb fajtákat!

Hogy miért szeretjük annyira?

Mert gyorsan és változatosan elkészíthető alapnyagról van szó, ami tápláló, alacsony glikémiás indexű, növényi rostjai pedig serkentik a bélműködést. Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel gyártott ételeket. Kifejezetten sok, a bőr karbantartásához szükséges vitamin található benne. Különösen igaz ez a barnarizs korpájára, mely igen gazdag B1- és B2-vitaminban. A B1-vitamin hiányában fellépő beri beri nevű avitaminózis felfedezése a rizshez kötődik. A legtöbb fehérje és vitamin, különösen a B-vitaminok, az E- és K-vitamin a hántolatlan rizs korpájában van.

 

Fehér rizs

A legolcsóbb, leggyakrabban használt rizsfajta, ami lényegében barna rizsből hántolással és fényezéssel készül. A feldolgozás során a külső héj lehántás és a rizsszemek speciális tisztítása, “fényezése” során a szemről lejönnek a rétegek. Előnye, hogy gyorsan fő, pénztárcakímélő és finom, viszont a barna rizzsel ellentétben magas a glikémiás indexe, vércukoremelő hatása miatt nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Ajánljuk magyaros ételek mellé köretnek, illetve desszertek készítéséhez!

 

Részletesen a rizsfajtákról - Eventrend Club 1

 

Barna rizs

A barna rizsről hántolás után nem koptatják le a pelyvás héj alatti ezüsthártyát, emiatt nagyobb a tápértéke, mint az előbb említett fehér rizsnek.  A benne lévő rostok lassítják a szénhidrát felszívódását, ami miatt diétában kifejezetten szeretik. Hátránya, hogy lassabban fő fehér társánál és végül, fogyasztásra kész állapotában is keményebb marad. Legfőbb pozitívumai, hogy a fehérnél jóval több ásványi anyagot, A és B-vitamint, cinket, fehérjét, folsavat, vasat és kalciumot tartalmaz. Segíti a szénhidrát-anyagcserét, idegerősítő, jótékony hatású depresszió és magas vérnyomás esetén.

 

Tökéletes kiegészítője egy adag grill zöldségnek és egy fűszeres halfilének!

 

Basmati rizs

A Himalájából érkező basmati rizst, melyet a rizsek királyának is neveznek fenséges íze és illata miatt kedveljük annyira, ráadásul a rizsek között ez rendelkezik a legalacsonyabb glikémiás indexszel, jó hír ez az alakjukra odafigyelő kedves olvasóknak. Minőségét ára is kellőképp tükrözi: a fehér rizshez képest magasabb, sokszor négyszeres, ötszörös áron szerezhetjük be.

 

Ázsiai ételekhez kiváló, használjuk bátran szaftos húsokhoz, hüvelyesekből készült indiai dhalokhoz!

 

Részletesen a rizsfajtákról - Eventrend Club 2

 

Jázmin rizs

A basmati rizshez ízben és illatban legjobban hasonlító jázmin rizs már jóval kevesebb pozitív élettani hatással rendelkezik: a rizsek közt legmagasabb a glikémiás indexe, A és B vitaminban mégis gazdag, illetve antioxidánsokat is tartalmaz, így néha-néha ez is belefér.

 

Tenger gyümölcsei mellé ajánjuk, fűszeres, fokhagymás, citromos, friss ételekhez!

 

Vörös rizs

Franciaország déli részén, a Camargue-i régióban termesztett rizsfajta, mely intenzív dió ízzel rendelkezik. A rizsek között alacsonyabb glikémiás indexű, apró szemű, barnás-vörös színű, meglehetősen ragacsos rizs.

 

Állaga miatt ő a tökéletes rizottó rizs!

 

Részletesen a rizsfajtákról - Eventrend Club 3

 

Vadrizs

A sötét színű vadrizs, valójában nem is rizs, hanem egy fűféle termése, melynek élelmi rost, fehérje és kalóriatartalma a barna rizshez hasonló. Főzési ideje kifejezetten hosszú, kb. 50 perc, intenzív íze miatt pedig leggyakrabban valamilyen rizsfajtával elkeverve fogyasztják. B-vitamin, niacin és riboflavin tartalma magas, ráadásul teljesértékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes aminosavat.

 

Salátákhoz tökéletes kiegészítő, könnyű, friss ételek tökéletes párja!

 

Ha pedig másra bíznád a piszkos munkát, Te pedig csak a végeredményt szeretnéd élvezni, kóstold meg Eventrend Club kedvezménnyel a Városliget Café Fogasfiléjét Kárpáthy módra, párolt jázminrizzsel, vagy nézz körbe többi elfogadóhelyünk étlapján is, ahol különlegesebbnél különlegesebb rizses (és persze nem rizses) fogásokkal várunk!




New York Café TripAdvisor

Bizotsan megvásárolja a kupont?