Első és legfontosabb: Sose keverd össze a fagylaltot a jégkrémmel! A jégkrém az a zacskós, legtöbbször irreális színekben pompázó, benzinkutak és közértek fagyasztóládáiban rád leselkedő, krémes, zsíros, adalékanyagoktól hemzsegő termék, amit akkor veszel, ha rádtör a vágy valami hideg édesség iránt, de messze a legközelebbi fagyizó. Ugyan némely fagylalt is készülhet hasonló, elvetemült mód, de ha picit is megnézed, hova indulsz egy gombócért, már valószínűleg nem fogsz porból készült, marcipán és zöld színezőanyag ízű olvadt trutymót kapni pisztácia néven!
Mi az, amitől egy fagylalt minőségi és szerethető lesz? Természetesen a nyálelválasztást elindító, étvágygerjegytő kinézetén kívül…? Természetesen az összetevők. Minél rövidebb a lista, annál jobb. Egyik kedvenc, haza cukrászunk Facebook-on megosztott receptje alapján: víz, eper, cukor, szentjánoskenyérmagliszt, pektin, citromlé. Ez volna az ő isteni eperfagylalt receptjük. És mi kerül az olcsó, de cserébe rossz, mégis sokszor (az ára és a kapott gombóc mérete miatt) népszerű fagylaltba? Minden. Sovány tej, növényi tejszín, eper, cukor, savópor, szentjánoskenyérliszt, guargumi, keményítő, xantán stb. stb. stb…. Felsorolni is fájdalmas, az ízelőmimbóim sírnak, miközben e cikk íródik.
Ha igazán jó fagylaltra vágytok és épp nincs lehetőségetek elruccanni Szicíliába egy nocciola-ért, itthon is egyre több valódi alapanyagokból készült, színezéktől és csupa mesterséges alapanyagtól mentes variációból választhattok, csak lessetek rá egy-két “Budapest legjobb fagylaltjai” toplistára!
Ha pedig szeretnétek kihasználni Eventrend Club app kedvezményetek, indulás a patinás New York Caféba, és kóstoljátok meg a New York Fagylaltkelyhet fél áron, vagy válasszatok a Tóteraszon browniet narancs sorbet-val és házi jegesteával kedvezményes áron!