EVENTREND CLUB
APPLIKÁCIÓ LETÖLTÉSE
LETÖLTÉS

Töltsd le az ingyenes Eventrend Club alkalmazást és élvezd ajánlatainkat!

A legnépszerűbb helyeken használhatod, mint BRKLYN, Séf asztala, New York Café, PRE-GO, Symbol Budapest, Városliget Café & Restaurant, Puskás Pancho Pub, Evezős Sörkert, Fakanál Étterem és még számos más elfogadóhelyen!

BEJELENTKEZÉS
REGISZTRÁCIÓ

Borász szótár

Ihatod tisztán, fröccsnek, szörppel...a bort mindenki szereti. Ha nem, akkor pedig fogja! Finesz? Tanninok? Fajtajelleg? Ha ismerősen csengenek, neked már valószínű vér helyett is bikavér folyik az ereidben, ha nem, olvass tovább! 


Borozni esemény. A bor összefogja a kellemes vacsorát. Csapatot kovácsol. A vörös vágyat kelt. A rosé felfrissít. Nincs jó sajt bor nélkül, teraszos buli fröccs nélkül. A bor csodás, bibliai ital, fogyasztása már 9000 évvel ezelőttre, az ókori Kínára vezethető vissza.

Lássuk, mi az a néhány legfontosabb jelző, jellemző, amivel a szakértők kedvenc italunk illetik. Összegyűjtöttünk nektek 10, a borokkal, borászattal kapcsolatos szakkifejezést, hogy még akkor se tűnj tudatlannak, ha rutinos rókákkal indulsz egy borkóstolóra. Lássuk!

 

Aromajegyek

Minden bornak különböző, jellegzetes aromajegyei vannak. Sokszor hallunk teljesen elvont fogalmakat, mint avar, istálló, de általában beérjük egy egyszerűbb cseresznyével is. Boroknál elsődleges, másodlagos és harmadlagos aromákról beszélünk, gyakorlatilag e jegyek illatot, zamatot takarnak. Különböző jegyek lehetnek a gyümölcsösség, talajíz, kesernyésség. Még akkor se ijedj meg, ha nem szilvalekvár vagy aszalt füge, hanem kátrány, vagy valami állat jelenik meg a pohár borod aromájában. Húzd csak le, a borász tudja a dolgát!

 

Barrique

Találkozhatunk e kifejezéssel akár borospalackok címkéjén, vagy egy bor nevében. A barrique lényegében tölgyfahordós érlelést jelent, méghozzá a kisméretű, új tölgyfahordóban érlelt borokat nevezik így, melyek több száz éves tölgyfákból készülnek.

 

Dekantálni

Semmit nem kell kántálni, ne aggódj! Dekantálni, vagyis levegőzni hagyni a bort. Kinyitják. Kiöntik egy dekantáló kancsóba. Várnak. Megisszák. Punktum. 

 

Extrakt

Fontos, borokkal kapcsolatban gyakran használt kifejezés. Az extrakttartalom, vagy más néven vonadékanyag-tartalom gyakorlatilag a must, vagy a bor el nem párologtatható, száraz maradéka, szárazanyaga.  Mennyisége azért nagyon fontos a bor szempontjából, mert minél magasabb egy bor extrakttartalma, annál testesebb és teltebb a nedű.

 

 Fajtajelleg

Olyan illatokat, aromavilágot és ízeket jelent, amelyek a bort adó szőlőfajtára jellemzőek.

 

Finesz

Köznyelvben furfang, boroknál maga a tökély: egyediséget, eleganciát és harmóniát jelent!

Üres korty

Végtelenül fura mondás, de ha nem jó bort kóstolsz, fogsz vele találkozni: karakter nélküli, jellegtelen, semmilyen bort jelent. Köpd ki gyorsan, felesleges kalória!

 

Savgerinc

A bor alkotóelemei közül a savtartalom az egyik legfontosabb,  ez adja a bor "gerincét", azaz tartását. A savas ízt nyelvünk két oldalán érezzük, és általában minél fiatalabb a bor, annál magasabb a savtartalma. 

 

Tannin

Az egyik leggyakrabban hallott boros szakkifejezés, hiszen a borok – leginkább a vörösborok – egyik nagyon fontos összetevőjéről van szó. Tannin, vagyis csersavat! Ez a szájban összehúzó hatást kiváltó vegyület a szőlő esetében a bogyó héjában és magjában található, és az ezeknek a szilárd részeknek a lével történő együtt áztatása során kerül a mustba, illetve a borba.

 

A bor koronája.

Körülötted mindenki lötyögteti a bort? Csináld te is!

A pohárban megmozgatott bor egy vékony rétegben a pohár falához tapad, majd keskeny csíkokban, íveket képezve lecsorog a falán. A jelenség létrejötte függ a cukor-, alkohol- és glicerintartalomtól is, azaz a bor viszkozitásától (vagy sűrűségétől).

 

Ha kíváncsi vagy, egy igazi borszakértő hogyan vélekedik a tanninokról, milyen a cabernet sauvignon fajtajellege, vagy mely borokat kell igazából dekantálni, irány a bikácsi Zichy Park Hotel. Eventrend Club appal akár ingyen! A részleteket keresd KUPONAJÁNLATAINK között!
New York Café TripAdvisor

Bizotsan megvásárolja a kupont?