EVENTREND CLUB
APPLIKÁCIÓ LETÖLTÉSE
LETÖLTÉS

Töltsd le az ingyenes Eventrend Club alkalmazást és élvezd ajánlatainkat!

A legnépszerűbb helyeken használhatod, mint BRKLYN, Séf asztala, New York Café, PRE-GO, Symbol Budapest, Városliget Café & Restaurant, Puskás Pancho Pub, Evezős Sörkert, Fakanál Étterem és még számos más elfogadóhelyen!

BEJELENTKEZÉS
REGISZTRÁCIÓ

A világ legdárágbb ételei

Lazac… kaviár… az a fura, talán svájci sajt a legyekkel… meg a kis ürge kávébab ürüléke… Rémlenek? Sokat hallot, sokat emlegetett, néhol fura gasztro kincsek, amiket a legtöbben meg se engedhetünk magunknak. De vajon kár értük? Fussunk végig a világ 10 legdrágább alapnyagán, amit akár már holnapi vendégváráshoz is beszerezhetsz. Persze csak ha elég vastag a pénztárcád!


1. MATSUTAKE GOMBA
Ez a több ázsiai országban honos gomba nagyon ritka, a kilónkénti ára körülbelül 600 amerikai dollár. Ha van felesleges 190.000 forintod, csupán Japánig kell utazz, hogy beszerezd ezt a különlegességet és máris dobálhatod a gombapöribe a nokedli mellé. De siess,  termeszteni nem lehet, a gomba pedig a “kihalás szélén” áll! Aggodalomra viszont semmi ok,  egy műtrágyagyártó nyugat-japánban sikeresen termesztett üzemi körülmények között egy ún. bakamatsutake gombát, amely íz- és aromaanyagokban nagyon hasonlít a matsutake gombánkra!

 

2. FEHÉRGYÖNGY ALBÍNÓ KAVIÁR
A Kaszpi-tengerben élő albínó tokhal nagyon ritkán rak le tojásokat… ha viszont sikerül neki, az 9100 dollárt, vagyis 2.8 millió forintot ér. 

 

3. FECSKEFÉSZEK LEVES
Még egy ázsiai csoda, Kínában igazi ínyecségnek számít e bizarr fogás. Ázsia sziklás tengerpartjain élő szalangála fecske nyálával összetapasztott fészekből készítik e levest. Az apró halakból, algákból álló fészket csirkehúslevesben megfőzik és zöldségekkel ízesítik. Ínycsiklandó és az ára is baráti, kilónkénti ára mindössze 3000 dollár (930 ezer forint).

 

a világ legdrágább alapanyagi 1

 

4. KOPI LUWAK KÁVÉ
A világ legdrágább kávéja, amelyet Indonéziában, a Fülöp-szigeteken valamint Dél-Indiában, a cibetmacskafélék családjába tartozó maláj pálmasodró ürülékéből állítanak elő, nem épp egy olcsóbb, kotyogós kategória. Kilónkénti ára akár 1200 dollár ( 370 ezer forint) is lehet. A macsek lelegeli a zamatos termést az ágról, majd amikor bogyó formájában távozik a szervezetéből, a kávétermelők a salakanyagot lemossák és a benne található babszemeket megpörkölik. Kettőt kérünk, most!


5. AYAM CEMANI FEKETE CSIRKE
Hihetetlen, de még egy ázsiai gourmet falat következik. Az Ayam Cemani fekete csirkét Indonéziában tenyésztik, a madárinfluenza veszélye miatt azonban nem exportálják más országokba, így Magyarországon sem kapható. Micsoda kár. Mellesleg a csirke darabja úgy 200 dollár (62 ezer forint), ennyi pénzért egy darabig elgrillcsirkézünk itthon is.

 

6. SÁFRÁNY
Végre valami, amit már próbáltunk és ismerünk is. A Magyarországon is kapható sáfrány nem épp a szegények fűszere, kilónkénti ára 400-1000 dollár (125-310 ezer forint) között mozog. A fűszerként termesztett sáfrányfajok mindössze két hétig, ősszel nyílnak, ráadásul a lila virág bibéjéből egyenként, kézzel szedegetik ki a vörös szálakat, amit majd a rizottódba keversz. Kétszer is gondold át, hogy nem lesz-e elég inkább egy kis vegeta.

 

a világ legdrágább alapanyagi 2


7. FEHÉR SZARVASGOMBA
A szarvasgomba a föld alatt nő, így a gyűjtése egyáltalán nem egyszerű,  kilónkénti ára Európában kb. 2100 dollár (650ezer forint). Morzsi kutyát viszont ki tudod képezni szarvasgomba keresésre. Egy kis mellékes sosem árthat!

 

8. SZÁRÍTOTT IBÉRIAI SONKA
A világ legdrágább sonkáját, a Jamón Ibéricót Spanyolországban készítik. Az ibériai sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási területen legeltetik. Érezni is a boldogságot és a szabadságot minden egyes falatban... Egy kiló Ibericó amúgy kb. 400 dollár (124 ezer forint).

 

9. JAPÁN WAGYU STEAK
Le se merjük írni, de ezen az impozáns a listán még egy japán étel helyet kapott, ez pedig a világ egyik legdrágább és legízletesebb étele, a japán marhából készült wagyu steak. A fajtiszta wagyu marhákat sörrel itatják, masszírozzák őket és klasszikus zenét játszanak nekik. Magyarul jobb dolga van, mint nekünk. Ja, egy kiló hús ára kb. 500 dollár (155 ezer forint).


10. JÁVORSZARVAS SAJT
Nagyon fura, hogy mi mindenből készítenek már sajtot, a világ legdrágábbja egy svédországi jávorszarvas farmon készül, sehol máshol a világon. A feta-szerű ínyencséget biztosan nem fogod belemorzsolni a görög saliba, egy kiló ugyanis 1100 dollár (340 ezer forint).

 

Csupa finomság, nemde? Habár mi lehet, hogy inkább maradunk egy paradicsomos spagettinél, ha valaki felfedezne, pipálja ki a fenti exkluzív bevásárlólista tételeit és egész biztosan különleges gasztro kalandokban lesz része.

Ha pedig extra minőséghez szeretnél jutni szuper árakon, csak töltsd le az ingyenes Eventrenc Club applikációt és használd akár minden nap más elfogadóhelyen a kedvezményeinket!
New York Café TripAdvisor

Bizotsan megvásárolja a kupont?